چگونه از بهداشت و سلامت دهان و دندان کودکان مراقبت کنیم؟اگر کودکی از همان دوران بچهگی نسبت بهرعایت بهداشت و دهان و دندان مقید شود و این مسأله به شکل عادت در رفتارهای او نقش ببندد قطعا در دوران بزرگسالی هم با دقت و نظم بهداشت دهان را رعایت میکند.دقیقا مثل تمام رفتارهایی که اگر در دوران کودکی در رفتار بچه نهادینه شود در بزرگسالی هم انجام خواهد شد.
اگر دندانهای شیری سالم باشند و در زمان درست خود لق شده و بیفتند جدا از اینکه زیبایی و امکان تغذیه سالم را برای کودک به ارمغان میآورند امکان رویش صحیح دندانهای دائمی را هم فراهم میآورند. اما اگر بهداشت دهان بدرستی رعایت نشود دندانها زود از دست میروند و کودک با مشکلاتی نظیر دشواری غذاخوردن، کاهش اعتماد به نفس به خاطر مشکلات زیبایی و تکلم و رویش نامرتب و شلوغی دندانهای دائمی روبرو میشود.
برای داشتن دندانهای سالم در دوران کودکی باید چند نکته توسط کودک و والدین رعایت شوند. این نکتهها عبارتند از مسواک زدن و نخ کشیدن منظم، تغذیه صحیح در دوران نوزادی و کودکی، بکارگیری روشهای پیشگیری از پوسیدگی نظیر درمان با فلوراید و شیارپوشها و درنهایت ویزیتهای منظم برای تشخیص و درمان زودهنگام بیماریهای دهان و دندان. بسیاری از این نکات در دوران بزرگسالی هم قابل اجرا هستند.
کودک و دندانپزشک:
ملاقات با دندانپزشک تجربه ایست که کودک باید آن مواجه شود ، همانطور که یک فرد بزرگسال نیز ملزم به مواجهه با آنست.
کودک را به طور مرتب برای معاینه به مطب دندان پزشک ببرید
همه کودکان باید تا قبل از یک سالگی و نه دیرتر از آن، حداقل یکبار تحت معاینه دندان پزشکی قرار گیرند. توصیه کلی این است که تمام افراد حداقل ۶ ماه یکبار معاینه دندان پزشکی شوند. داشتن یک برنامه منظم برای معاینه های دندان پزشکی می تواند تضمین کننده سلامت دهان و دندان در تمام عمر کودکتان باشد.
بهترین زمان برای شروع مراجعه طفل به دانپزشک حدود ۹ ماهگی است و عادت به مراجعه منظم به داندانپزشک می تواند از پیدایش بیماریهای دهان و دندان جلوگیری کند.
اولین ملاقات کودک با دندانپزشک از اهمیت خاصی برخوردار است و باید برای او خاطره خوب و خوشی باشد تا دچار ذهنیت منفی از دندانپزشک نشود. قبل از ویزیت به کودکتان بگوئید که دندانپزشک دوست توست و می خواهد به سلامتی تو کمک کند.
اولین ملاقات کودک نباید با ساعت خواب یا بازی او مقارن باشد.
مراقبت راقبل ازرویش دندانهای کودک شروع کنید
قبل از رویش دندان های کودک، مرتب دهان او را تمیز کنید.
پس از هر وعده غذایی با استفاده از یک پارچه یا تکه ای گاز تمیز و مرطوب که دور انگشت پیچیده اید، لثه او را ماساژ دهید. برای خارج کردن بقایای مواد غذایی از دهان کودک از مسواک های انگشتی که از جنس لاستیک نرم هستند، استفاده کنید. با قرار دادن این مسواک ها روی انگشت اشاره به راحتی می توانید دهان کودک خود را تمیز کنید.
وقتی دندان های کودک شروع به رویش می کنند، بلافاصله مراقبت از آنها را آغاز کنید. بسیاری از والدین تصور می کنند مراقبت از دندان های شیری کودک به دلیل اینکه در نهایت با دندان های دایمی جایگزین می شوند، مهم نیست اما این تصور اشتباه است. دندان های شیری فضای لازم برای دندان های دایمی را حفظ و به کودک در جویدن و حرف زدن کمک می کنند. اگر از دندان های شیری به خوبی مراقبت نشود، می پوسند و در نهایت عفونت و آبسه دندان ایجاد می شود. این مشکلات می توانند دندان های دایمی و فضای آنها را تحت تاثیر قرار دهند.
جلوی ایجادحفره دردندان های کودک را بگیرید
نخستین علامت ایجاد حفره در دندان های کودک، تغییر رنگ و ایجاد فرورفتگی های کوچک در دندان است. خوابیدن کودک در حالی که سینه مادر یا شیشه حاوی شیر (یا بدتر از آن آبمیوه) در دهانش است، عامل اصلی پوسیدگی دندان است. شیشه شیر را برای مدت طولانی در دهان کودک نگذارید به خصوص اگر محتویات آن تمام شده و کودک فقط آن را می مکد. توصیه می شود تا حد امکان پس از رویش دندان های کودک و با صلاحدید پزشک، شیر دادن شبانه به کودک قطع شود. اگر این کار به هر علت مقدور نیست، پس از هر بار شیر خوردن کودکان، مخصوصا شب ها مقداری آب به کودک بدهید. تمیز نکردن دندان های کودک علت دیگر ایجاد حفره در دندان آنهاست.
پس ازوعده های غذایی به کودک آب بدهید
بعضی از غذاها به راحتی با خوردن مقداری آب از دندان های کودک شسته می شوند، اما بهتر است هرچه سریع تر کودک را با مسواک آشنا کنید. باید یک مسواک نرم مخصوص کودک تهیه و در اختیار کودک قرار داده شود تا بتواند آن را به دهانش ببرد. از حدود ۱۸ ماهگی که تعداد دنداهای شیری زیاد می شوند، پدر یا مادر باید مرتب دندان های کودک را مسواک بزنند، البته بدون خمیر دندان. تا قبل از این سن، می توان دهان و دندان کودک را با استفاده از مسواک انگشتی (یا همان طور که گفته شد با پارچه یا گاز) تمیز کرد.
مسواک زدن صحیح در کودکان
مسواک کردن کودکان باید از نوع نرم Soft بوده و طول دسته آن به حدی باشد که تمیز کردن دندانهای عقب به راحتی امکان پذیر گردد. گرچه تکنیکهای بسیاری برای اطفال پیشنهاد شده ولی بسیاری از آنها توسط خردسالان قابل اجراء نیستند و در اینجا بذکر یکی از روشها که اجرای آن برای کودکان ساده است اکتفاء می شود:
روش حلقوی: مسواک را محکم در دست نگه داشته با حرکات دایره ای پرزهای مسواک را با زاویه ۴۵ بروی سطوح دندانها حرکت دهید. این حرکات را برای دیگر دندانها نیز اجرا کنید.
از آنجا که از یک طفل کم سن و سال نمی توان انتظار داشت که بهداشت دهان خود را بطور موثر حفظ و مراقبت نماید. لذا بهتر است که والدین در این امر به او کمک نمایند. کودکان گاهی در برابر مسواک زدن توسط والدین از خود مقاومت نشان می دهند ولی با ادامه این کار از سوی والدین ، کودک خواهد دانست که مقاومت بی فایده است! سئوالی که غالباً والدین ، از دندانپزشک می کنند اینست که تا زمانی آنها باید در مسواک زدن به کودک خود کمک کنند؟ این سن در کودکان مختلف متفاوت است و بستگی به رشد جسمانی و عقلی طفل دارد ولی بطور کلی می توان گفت که از والدین تا سن ۵-۴ سالگی حداقل ۲ بار در روز باید مسواک زدن طفل طفل را خود بر عهده گیرند و از آن به بعد نیز تا سن ۸ سالگی بر مسواک زدن او نظارت داشته باشند.
هر کاری کنیم در نهایت برای داشتن دندانهایی سالم مؤثرترین روش حذف عوامل ایجاد پوسیدگی به روش مکانیکی با کمک مسواک و نخ دندان است.
مسواک اصلیترین ابزار تمیزکردن مکانیکی حفره دهان است. برای کودکان مسواک باید حتما نرم بوده و برای آنها طراحی شده باشد.در انتخاب مسواک برای کودکان جذابیت ظاهری مسواک اهمیت زیادی دارد.بنابراین کودک شما هر مسواکی را پسندید همان را برایش تهیه کنید ولی بد نیست پیش از این کار با دندانپزشک درباره مناسبترین نوع مسواک با توجه به سن و سال کودک مشورت کنید.
بهترین روشهای مسواکزدن با توجه به سن کودک متفاوت هستند.از زمانی که کودک بتواند خودش مسواک بزند بهترین روش، مسواکزدن به سمت جلو و عقب است. به تدریج و با افزایش مهارت کودک و بالا رفتن سن روش مسواکزدن به شکل دایرهای شکل روی دندانها و لثه در میآید. نکته مهم مسواک زدن منظم دوبار در روز برای کودکان است. که یکی از آنها باید حتما شب قبل از خوابیدن انجام شود. نوبت دیگر مسواکزدن هم بهتر است صبح بعد از صبحانه باشد که هم غذاهای شیرین عامل پوسیدگی از حفره دهان پاک شوند هم دهان کودک در ابتدای روز خوشبو شود.
کودکان از سنی میتوانند خودش مسواک بزنند که بتوانند بدون کمکگرفتن یک استیک را ببرند، بند کفششان را ببندند و بتوانند یک شکل را طوری رنگآمیزی کنند که رنگ از خط بیرون نزند.
خمیرهای مکمل کلسیم-فسفر
یکی از راههای موثر در پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان ، استفاده از خمیرهای تقویت کننده کلسیم-فسفر موضعی به نام GC Tooth Mousse است.این ماده از فرآوری شیر تهیه شده و حاوی ماده موثر CCP-ACP می باشد.
همزمان با رویش دندانها در حدود 6ماهگی امکان به کار بردن آن روی دندانهای کودک وجود دارد..
2 تا 3 بار در هفته به اندازه یک نخود روی دندانها مالیده می شود وتانیم ساعت بعد نباید چیزی خورده شود.نیازی به شستشوی دهان بعد از آن نیست و خوردن آن برای کودک بی ًضرر می باشد.
پس از۲ سالگی از خمیردندان استفاده کنید
بعد از ۲ سالگی از خمیردندان بدون فلوراید برای مسواک زدن دندان های کودک استفاده کنید. مقدار خمیردندان نباید از اندازه یک عدس بیشتر باشد. بعد از ۳ سالگی که کودک توانایی خالی کردن محتویات دهان را پیدا می کند، می توانید از خمیردندان های حاوی فلوراید و مخصوص کودکان استفاده کنید. قبل از ۳ سالگی که هنوز کودک نمی تواند محتویات دهان خود را خالی کند، ممکن است خمیردندان حاوی فلوراید را ببلعد که مضر است.
اگرچه بهتر است کودکان را برای انتخاب خمیردندان، آزاد بگذارید؛ زیرا تمایل به طعم و شکل ظاهری خمیردندان کودک را در مسواک زدن تشویق میکند، اما توجه داشته باشید که کودکان زیر سه سال نیز باید از خمیر دندانهای فاقد فلوراید استفاده کنند؛ زیرا خوردن فلوراید سبب تهوع، استفراغ و ایجاد لکه های قهوه ای روی دندانهای کودک می شود.
نخکشیدن
هنگامی که کودک دو ساله است والدین باید نخ زدن دندان های جلو را شروع کنند تا کودک به تدریج با نخ آشنا شود و به استفاده از آن عادت کند.از 3 سالگی لازم است تمام دندان های شیری جلو و عقب دهان بوسیله نخ دندان نظافت شوند.جهت استفاده از نخ می توان از انگشتان دست یا وسایل مخصوص نگهدارنده(floss holder) استفاده کرد.
در کودکانی که به مدرسه میروند حداقل کشیدن نخ یک بار در روز توصیه می شود ولی برای کودکانی که مدرسه نمی روند انجام یک روز در میان این کار ممکن است کافی باشد.
نکات:
به طور طبیعی باید مسواک پس از سه ماه استفاده دچار سایش می گردد اما چون بچه های کوچک مسواک خود را می جوند مسواک آن ها را باید در زمان کوتاه تری تعویض نمود.
حتی هنگامی که دندان های کودک را به طور منظم نظافت می نمایید هر شش ماه یک بار وی را جهت معاینه نزددندان پزشک ببرید
فلورایدتراپی
یکی از روشهای مؤثر پیشگیری از پوسیدگی است. فلوراید مادهای است که با مواد تشکیل دهنده مینای دندان ترکیب شده و این ترکیب جدید در برابر پوسیدگی مقاومت بالاتری دارد. بیشترین تأثیر فلورایدتراپی در دوران کودکی(روی دندانهای شیری) است و نیز هنگامی که دندانهای دائمی به تازگی روئیده باشند. هرچه سن بالاتر برود تأثیر این درمان کاهش مییابد. بیشترین تأثیر فلوراید تراپی بین ۳ تا ۱۵ سالگی است. در مورد فلوراید یک نکته بسیار مهم وجود دارد که به آب آشامیدنی مربوط میشود.
فلوراید از جمله موادی است که در آب آشامیدنی وجود دارد و نیاز به درمان با آن به غلظت فلوراید در آب آشامیدنی ارتباط دارد. در برخی مناطق ایران مثل استانهای جنوبی و حاشیه خلیج فارس غلظت فلوراید آب در حدی بالا است که حتی باعث رنگ گرفتن و متخلخل شدن مینای دندانها میشود. در چنین مناطقی نباید برای کودکان فلورایدتراپی انجام شود.
فلوراید تراپی بهتر است در مطب و زیر نظر دندانپزشک انجام شود.
کودک بایدمرتب فلورایددریافت کند
اگر هنوز خمیردندان حاوی فلوراید برای کودکتان تهیه نکرده اید، در هر صورت باید مقدار کافی فلوراید به او برسد؛ زیرا فلوراید نقش بسیار مهمی در پیشگیری از پوسیدگی ها دندان دارد. در این مورد باید با دندان پزشک متخصص کودکان مشورت کنید. معمولا برای کودکان زیر ۳سال عمدتا از وارنیش های فلوراید در مطب های دندان پزشکی استفاده می شود.
استفاده از فلوراید
فلوراید؛ نوعی ماده معدنی است که به صورت طبیعی در آب آشامیدنی مناطق مختلف وجود دارد. مقدار کافی فلوراید در آب آشامیدنی 7/0 تا یک PPM ـ واحد اندازه گیری فلوراید ـ است. اگر مقدار فلوراید بیش از 2 PPM باشد، موجب بیماری فلورزیس میشود. کم بودن آن از میزان 5/0 PPM نیز مقاومت دندانها را سست میکند. وجود مقدار کمی از این ماده در رژیم غذایی مادران باردار و کودکانی که در زمان شکل گیری دندانهای دایمی هستند، لازم است. غذاهای دریایی، چای و برخی میوهها، فلوراید کافی را به بدن میرساند. اگر مقدار فلوراید آب خیلی کمتر از اندازه باشد، باید کمبود فلوراید را جبران کرد
استفاده از دهان شویه های فلوراید برای کودکان زیر 6 سال ـ در منزل ـ مناسب نیست؛ زیرا آنها توانایی خارج کردن کامل دهان شویه از دهان خود را نداشته و بلعیدن دهان شویه برای کودکان مضر است.
شیارپوشها
استفاده از شیارپوشها(فیشورسیلنت) روش درمانی مهمی برای پیشگیری از پوسیدگی در دندانهای آسیای دائمی است که در آن شیارهای عمیق روی سطح جونده دندانهای آسیای دائمی با موادی همرنگ دندان و شبیه کامپوزیت پوشانده میشوند تا عمق این شیارها کاهش پیدا کرده و تمیزکردن آنها سادهتر شود. اگر هم دندان پوسیدگی مختصری داشته باشد آن پوسیدگی با تراشی مختصر برداشته شده و با موادی که ذکر شد ترمیم میشوند که به آن CAR (اصطلاحی جدیدتر برای واژه رایج PRR)میگویند. معمولا این درمانها بلافاصله بعد از تکمیل رویش اولین دندان آسیای بزرگ تجویز میشود تا هرچه سریعتر عمق شیارهای مستعد پوسیدگی کاهش پیدا کند. البته این درمان میتواند در سنین بالاتر و حتی در بزرگسالان هم تجویز شود ولی اصلیترین هدف این درمان کاهش احتمال پوسیدگی سطح جونده در کودکان است.
دندانهایی که با روشهای فوق تحت درمان قرار میگیرند مقاومت قابل توجهی نسبت پوسیدگی سطح جونده از خود نشان میدهند.
یک نکته بسیار مهم در این دو روش درمانی رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان توسط کودک است چرا که اگر دندان به بهترین شکل ممکن توسط دندانپزشک تحت درمان پیشگیری قرار گیرد ولی کودک، بهداشت دهان و دندان را رعایت نکند و تحت نظارت صحیحی از سوی والدین قرار نداشته باشد، درمان فیشورسیلنت فایده چندانی نخواهد داشت چرا که پوسیدگی سطوح طرفی دندان را براحتی درگیر خواهند کرد.
نقش تغذیه مادر در دوره ی بارداری بر دندان طفل
مهمترین موادی که برای تقویت و استحکام دندانهای طفل لازم است و باید مادر باردار به میزان لازم از آنها استفاده نماید؛ عبارت است از:
کلسیم،فسفر،ویتامین ،ویتامین C و فلوراید.
کلسیم و فسفر؛ این دو ماده معدنی بسیار مهم، به مقدار فراوان در شیر و پنیر یافت می شود.
ویتامین ؛ در اثر تابش و نفوذ اشعه آفتاب در بدن تشکیل میشود. گوشت ماهی، کره، پنیر، شیر و زردهتخم مرغ نیز حاوی این ویتامین است.
ویتامین:Cمیوهها وسبزیهای مختلف دارای این ویتامین هستند.
الگوی غذایی سالم
بطور کلی برای ایجاد پوسیدگی وجود سه عامل ضروری است: باکتری، دندان و مواد قندی. تنها عاملی که میتوان با کنترل آن جلوی ایجاد پوسیدگی را گرفت حذف به موقع مواد قندی از حفره دهان و مصرف به اندازه این مواد است. والدین باید با دقت مراقب مواد قندی باشند که کودک در طول روز مصرف میکند. بهترین الگو برای مصرف شیرینیها خوردن آنها پس از یک وعده غذایی اصلی است. بدین ترتیب اشتهای کودک برای غذا از بین نمیرود و چون احساس سیری میکند نمیتواند خیلی شیرینی بخورد.
نکته دیگر اینکه مصرف مداوم و درازمدت مواد قندی و شیرینی در طول روز باعث میشود تا دندانها دائما در معرض مواد قندی قرار گرفته و بشدت مستعد پوسیدگی باشند. بطور کلی تکرر و تعداد دفعات مصرف مواد قندی بسیار مخربتر از مقدار مصرف این قبیل مواد است. این فرض هم که کسی بتواند بلافاصله بعد از خوردن شیرینیجات مسواک بزند عملا امکانپذیر نیست. بنابراین بهترین راه این است که والدین طوری برنامهریزی کنند تا کودکان بلافاصله بعد از هر وعده غذایی اصلی و شیرینی بخورند چون در این صورت تمیزکردن دهان و مسواکزدن بسیار سادهتر میشود و تعداد دفعات آن متناسب با تعداد دفعات مصرف شیرینی کاهش مییابد.
هرچند توصیه بر این است که بجای مواد شیرین و پوسیدگیزا یا چیپس و انواع اسنکهای مضر از انواع میوههای شیرین یا خشکبار و مغزهایی نظیر گردو، بادام و پسته به عنوان میانوعده استفاده شود تا هم از مضرات متعدد شیرینیجات و اسنکها در امان بمانیم و هم از مزایای متعدد موادی که در بالا ذکر شد بهرهمند شویم.
شیر شبانه
این یکی از شایعترین مشکلاتی است که در زمینه سلامت دهان و دندان کودکان با آن روبرو هستیم. کودک خردسال شب هنگام موقع شیرخوردن از سینه مادر به خواب میرود. بدین ترتیب شیر به مدت طولانی در اطراف دندانهای شیری تازه روییده باقی مانده و باعث بروز پوسیدگیهای بسیار شدیدی میشود. این پوسیدگیها دندانهای جلویی کودک را درگیر کرده و خیلی زود باعث عفونت عصب این دندانها میشود که نتیجه آن درد بسیار شدید برای کودک و شکستن و خردشدن دندانها خواهد بود.
برای پیشگیری از این مشکل توصیه میشود مادر از یک سالگی به بعد دیگر شبها به کودک شیر ندهد چون بیش از آنکه برای کودک مفید باشد یک عادت است. دوم اینکه پس از شیردادن حتما با یک پارچه یا گاز طبی شیر را از اطراف دندانها پاک کنند یا به کودک آب بدهند.
آدامس
جويدن آدامس راهي مناسب براي رفع بوي بد دهان است. ضمن اينكه به واسطه افزايش ترشح بزاق، موجب شست و شوي دهان مي شود و به همين دليل نقش مؤثري در كاهش پوسيدگي دندانها دارد.
از ديگر سو جويدن ده دقيقه اي آدامس، بعد از صرف وعده هاي غذايي، به هضم بهتر آن كمك مي كند.
اما چه كساني “بايد” آدامس بجوند:
كاهش ترشح بزاق و خشكي يكي از عوارض باليني مصرف بسياري از داروها(مانند داروهاي ضد فشار خون) يا بيماريها (مانند ديابت يا افرادي كه در حال راديوتراپي هستند) است. خشكي دهان در اين افراد زمينه را براي بروز پوسيدگيهاي گسترده در سطح تمامي دندانها فراهم مي كند. اما جويدن آدامس مي تواند موجب تحريك ترشح بزاق و كاهش ريسك پوسيدگي دندان آنها شود.
اگر چه جويدن مداوم آدامس براي كاهش ريسك پوسيدگي كفايت نمي كند و اين افراد ملزم به رعايت دقيق بهداشت دهان و دندان و مراجعه دايم به دندان پزشك هستند.
با وجود مزايايي كه براي جويدن آدامس برشمرديم، عده اي را بايد از تجربه اين فعل لذت بخش منع كنيم: ترشح بزاق، معده را تحريك و آماده پذيرش غذا مي كند. پس در صورت داشتن رژیم غذا جويدن آدامس موجب بروز احساس گرسنگي و ميل به خوردن مي شود. از همين رو بايد از جويدن آدامس پرهيز كنيد.
افرادي كه دچار مشكل مفصل فكي هستند و حين جويدن، مفصل آنها دچار درد يا صدا مي شود، بايد تا حد امكان از تجربه شيرين جويدن آدامس پرهيز كنند. اين دستور را بايد به كساني كه دچار دندان قروچه و سايش دندانها هستند و نيز كساني كه صبحها، بعد از بيدار شدن از خواب، در فكين خود احساس درد مي كنند، تعميم داد.
از آنجا كه مواد قندي خاصيت پوسيدگي زايي دارند، دندان پزشكان مصرف آدامسهاي بدون قند را با توصيه مي كنند. اين نوع آدامسها در اصل بدون قند نيستند، بلكه نوع قند به كار رفته در آنها در دهان غير قابل متابوليسم است و از اين رو نقشي در پوسيدگي دندانها ندارند، با اين وجود قند موجود در آدامس را نمي توان عامل مهمي در ايجاد پوسيدگي دندانها قلمداد كرد. زيرا با افزايش ترشح بزاق، ماندگاري قندها(از جمله قند موجود در خود آدامس) در مجاورت دندانها كم مي شود.
حالا با وجود تمام نكاتي كه اشاره شد، تكليف كودكانمان چه مي شود؟ آيا بايد آنها را همچنان از جويدن آدامس منع كرد؟
مهمترين دغدغه خاطري كه شما به عنوان پدر و مادر، در مورد مواد غذايي كه فرزندانتان مصرف مي كنند، بايد داشته باشيد، وجود يا نبود خاصيت پوسيدگي زايي آنهاست. با اين تفسير، جويدن آدامس اگر هيچ فايده اي براي سلامت دندان كودكانتان نداشته باشد، هيچ گونه ضرري هم نخواهد داشت؛ حتي جويدن آن در مقايسه با مصرف مواد شيرين و پوسيدگي زايي چون شكلات بسيار مطلوبتر است. اگر چه براي هر دوي اين مواد، جايگزينهاي مفيدتر و مناسبتري مانند دانه هاي روغني و خشك بار وجود دارد كه علاوه بر خاصيت ضد پوسيدگي، انرژي زا نيز هستند
کودک رابه طورمرتب برای معاینه به مطب دندانپزشک ببرید
همه کودکان باید تا قبل از یک سالگی و نه دیرتر از آن، حداقل یکبار تحت معاینه دندان پزشکی قرار گیرند. توصیه کلی این است که تمام افراد حداقل ۶ ماه یکبار معاینه دندان پزشکی شوند. داشتن یک برنامه منظم برای معاینه های دندان پزشکی می تواند تضمین کننده سلامت دهان و دندان در تمام عمر کودکتان باشد.
خلاصه ای از روش های سالم و محکم نگه داشتن دندان های کودکان
تا 2 سالگی
پس از غذا دادن، لثه ها را با یک گاز استریل پاک کنید. این کار کمک خواهد کرد که لثه ها از پوشش چسبنده ای به نام پلاک که می تواند باعث پوسیدگی دندان شود پاک شوند.
نوبت اول مراجعه به دندانپزشک باید بعد از یک سالگی باشد.
3 تا 5 سالگی
از 3 سالگی، روزی 2 بار مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید، تنها به اندازه یک نخود توصیه می شود. مطمئن شوید که کودک شما پس از مسواک زدن خمیر دندان را تف می کند. به محض حس رویش دومین دندان، استفاده از نخ دندان را شروع کنند.
سعی کنید عادت مکیدن شصت و پستانک را از 4 سالگی به بعد از بین ببرید.
هر 6 ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید.
6 تا 9 سالگی
استفاده از نخ دندان را به محض احساس رویش اولین دندان فرزندتان شروع کنید. اجازه دهید بداند که افتادن دندان ها امری طبیعی است، بدین صورت دندان های دائمی آغاز به رویش می کنند. تا زمانی که به تنهایی قادر به رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان خود نیستند. شما باید در مسواک زدن و نخ دندان کشیدن کودکان به آنها کمک کنید. همیشه باید توجه ویژه ای به دندان های عقبی آنها داشت، چون ممکن است پلاک بیشتری در آنجا تجمع کند.
10 تا 12 سالگی
کودکانی که ورزش می کنند برای حفاظت از دندان های خود باید از گارد دندان استفاده کنند.
13 سال به بالا
والدین می توانند با یادآوری اینکه لبخند (دندان های) زیبا و بوی خوش دهان، می تواند نوجوانان را برای رسیدن به ظاهر و احساسی زیباتر کمک کند، آن ها را به رعایت بهداشت دهان و دندان تشویق کنند.
چند نکته:
تشویق نوجوانانی که از ارتودنسی استفاده می کنند به مسواک زدن و استفاده از نخ دندان بسیار حائز اهمیت است. پیشنهاد میشود نوجوانان مسواک و نخ دندان خود را همیشه در کیف یا ساک ورزشی در طول روز همراه داشته باشند.
جهت بهداشت دهان و دندان کودکان خود از محصولات زیر استفاده نمایید:
–مسواک کودکان
-خمیردندان کودکان
-ژل دوکاره کودکانforamen
-مسواک برقی کودکان
-ژل babykin
-نخ دندان دسته دار
-ژلGc toothmousse وژل Mi paste plus