بهترین نوع ایمپلنت کدام است؟
بهترین نوع ایمپلنت،ایمپلنت ریشه ای می باشد که در ادامه مطلب توضیحات کاملی در رابطه با این نوع ایمپلنت نوشته شده است.
ایمپلنت روشی است برای جایگزینی دندان از دست رفته. وقتی دندان دچار پوسیدگی شدید می شود که عملاَ با روش پرکردن و… پوسیدگی آن برطرف نشود آنگاه بیمار مجبور است که دندان خود را بکشد و از روش ایمپلنت(کاشت دندان) استفاده کند.
ایمپلنت دارای یک پایه فلزی تیتانیوم است که در استخوان فک بالا قرار می گیرد و پس از آن یک روکش بر روی آن قرار می گیرد.
یک درمان ایده آل برای افراد کهنسال بجای دندان مصنوعی
انواع ایمپلنت:
ساب پریوستیل:
این روش در حال حاضر کاربردی ندارد و قبل از ایمپلنت ریشه ای کاربرد داشته،در این روش پایه ای به استخوان فک پیچ نمی شود بلکه روی آن قرار می گیرد و به کمک غشای پریوستیل و لثه در محل مورد نظر فیکس می شود.
تیغه ای:
این روش این روزها به ندرت کاربرد دارد.در این روش لثه شکاف داده مشود و با ایجاد شکافی در استخوان فک، ایمپلنت تیغه ای در آن کاشته میشد و در ادامه درمان، پروتز دندان، بر روی آن متصل می شد.
مینی ایمپلنت:
این روش نسبت به ایمپلنت ریشه ای هزینه کمتری دارد و آسان تر است ولی مزایای ایمپلنت ریشه ای را ندارد. دارای اندازه کوچکی است و قدرت چندانی ندارد و ممکن است زود بشکند و برای فیکس کردن دندان مصنوعی مناسب است.
زایگوماتیک:یک درمان ایده آل برای افرادی است که دچار تحلیل استخوان شده اند. هر دانپزشکی قادر به انجام این نوع ایمپلنت نیست. این نوع ایمپلنت بسیار بلند است و پشت فک بالایی قرار می گیرد.
ریشه ای:
همان ایمپلنتی است که این روزها خیلی مورد توجه قرار گرفته و محبوب در جهان است. تشکیل شده از یک پایه تیتانیومی و یک پروتز است. پایه فلزی به جای ریشه دندان و پروتز بجای خود دندان روی آن پایه نصب می شود. و بهترین نوع ایمپلنت می باشد.
دستورات بعدازعمل جراحی ایمپلنت:
بیماران لازم است مواردزیر را بعد از جراحی ایمپلنت رعایت کنند:
تورم: تورم بعد از ناحیه جراحی، غیر طبیعی نیست و معمولا تورم ۴۸-۲۴ساعت بعد از جراحی به حداکثر خود می رسد. برای کاهش تورم در روز اول از کمپرس یخ ( ۲۰دقیقه گذاشته و ۲۰دقیقه برداشته شود) و در روز سوم از کمپرس گرم استفاده کنید.
درد: بعد از رفتن بی حسی ممکن است درد مختصری داشته باشد که می توانید از مسکن های تجویز شده ( نظیر ایبوپروفن ۴۰۰ mg هر ۶-۴ساعت) استفاده کنید.
سیگار: در صورت امکان بیماران باید از مصرف دخانیات و الکل به مدت ۲-۱هفته پس از جراحی خودداری کنند.
دود و گرمای موجود در سیگار از طریق کاهش قدرت دفاعی بدن اثرات سوء در نتیجه درمان شما دارد.
تغذیه:۳-۲ساعت بعد از جراحی از خوردن و شستشوی دهان خودداری کنید و بهتر است در روز اول از نی برای نوشیدن استفاده نکنید. در صورت امکان در ۴۸ساعت اول بعد از جراحی ازا غذاهای نرم و سرد استفاده کنید و سپس بتدریج به رژیم غذایی معمول بازگردید.
فعالیت روزمره: می توانید به فعالیت روزمره با شرایط احتیاط ادامه دهید. ۳روز اول پس از جراحی از ورزش های سنگین، حمام آفتاب و سونا جدا خودداری کنید.
خونریزی:خونریزی و نشت خون بعد از جراحی دهان، به مدت چند ساعت طبیعی است ولی در صورت بروز خونریزی به نحوی که در دهان لخته ایجاد شود یک گاز استریل بر روی ناحیه جراحی شده قرار دهید که ناحیه کاملا با گاز پوشانده شود و سپس به مدت ۳۰دقیقه تحت فشار یکنواخت قرار دهید و در صورت ادامه خونریزی این عمل را تکرار نمایید. اگر باز هم خونریزی ادامه داشت با مطب تماس بگیرید و به هیچ عنوان از شستشو برای قطع خونریزی استفاده نکنید.
دهانشویه: روز بعد از جراحی می توانید از دهانشویه آنتی باکتریال( نظیر لیسترین یا کلرهگزیدین) روزی ۳مرتبه ۱۰-۷روز استفاده کنید و علاوه بر آن می توانید در طول روز از آب نمک ( سرم شستشوی فیزیولوژیک) نیز مرتب برای شستشوی دهان استفاده نمایید. این کار به تمیز نگه داشت ناحیه جراحی شده و به ترمیم زخم کمک می کند.
بهداشت دهان: در جراحی های کوچک و متوسط مسواک زدن از فردای جراحی بلامانع است، فقط دقت نمایید روی ناحیه جراحی مسواک زده نشود و در جراحی هایی که از پانسمان جراحی به عنوان پوشش استفاده می شود نباید روی پانسمان مسواک شود.همچنین در مواردی که امکان مسواک زدن به خاطر وسیع بودن ناحیه جراحی نمی باشد بیمار باید مرتبا از دهانشویه استفاده کند.استفاده از مسواک مخصوص پس از جراحی توصیه می شود.
کشیدن بخیه: بیمارانی که جراحی لثه و ایمپلنت شده اند ۱۰-۷روز بعد و بیمارانی که تحت جراحی پیوند لثه یا پیوند استخوان قرار گرفته اند ۱۴-۱۰وز بعد باید بخیه ها برداشته شوند.
استفاده از پروتز متحرک پس از جراحی ایمپلنت: در صورتی که از پروتز متحرک استفاده می کنید حداقل برای ۱۰روز از آن نباید استفاده کرد و پس از آن باید پروتز در نواحی که ایمپلنت شده است، ریلیف شود و زیر پروتز soft linerقرار داده شود و تا حد امکان سعی شود در ساعات غیر ضروری از دهان خارج شود.
چگونه باید ازایمپلنت مراقبت کرد؟
عدم رعایت بهداشت دهان ودندان دلیل عمده ای برای ازدست رفتن ایمپلنت به شمارمیرودشما باید درست مثل یک دندان طبیعی ازدندان جدید مراقبت کنید . استفاده ازنخ دندان،دهانشویه ومسواک حداقل دوباردرروزازاهمیت زیادی برخورداراست. بدین ترتیب باویزیتهای دوره ای مداوم توسط دندانپزشک شماصاحب دندانی شده ایدکه به لثه ویادندانهای مجاورآسیبی واردنکرده است.
وسایل بهداشت ایمپلنت:
برای بهداشت ایمپلنت از محصولات زیر استفاده نمایید:
- مسواک مخصوص ایمپلنت
- دهانشویه
- خمیر دندان مخصوص ایمپلنت
- نخ دندان مخصوص ایمپلنت
- واتر جت دندانی یا آبفشان(واترپیک)
بیماریهای اطراف ایمپلنت: Peri-implant
بیماریهایPeri-implant شرایط التهابی است که طی آن بافتهای سخت و نرم در اطراف ایمپلنت دندانی تحت تأثیر قرار میگیرند. مشابه با یک دندان طبیعی، باکتریها میتوانند بر روی پایه ایمپلنت در زیر خط لثه گسترش یابند. با گذشت زمان، باکتریها بافت لثه را تحریک کرده و باعث التهاب و آسیب آن میشوند. چنانچه به این وضعیت فوراً رسیدگی نشود، ساختار استخوان زیر ایمپلنت تخریب خواهد شد. بیماریهای اطراف ایمپلنت به دو دسته تقسیم میشوند: موکوزیت اطراف ایمپلنت(Peri-implant Mucositis)در این حالت، التهاب لثه فقط در بافتهای نرم اطراف ایمپلنت دندانی یافت میشود و هیچ نشانهای مبنی بر از دست رفتن استخوان مشاهده نمیگردد. به طور کلی، موکوزیت اطراف ایمپلنت نسبت بهPeri-implantitisمقدم است. شواهد نشان میدهد که موکوزیت اطراف ایمپلنت در صورت شناسایی به موقع، با موفقیت درمان میشود و عارضه قابل برگشت خواهد بود.
بیماری Peri-implantitisدر این حالت، التهاب در اطراف بافت نرم لثه یافت میشود و نیز تخریب در استخوان نگهدارنده ایمپلنت دندانی وجود دارد. معمولاًPeri-implantitisبه درمان جراحی نیازمند است. نشانههای بیماریهای اطراف ایمپلنت همانند علائم بیماری لثه است که عبارتند از لثههای قرمز یا حساس در اطراف ایمپلنت و خونریزی هنگام مسواک زدن. ایمپلنتها همانند دندانهای طبیعی نیازمند مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و ویزیتهای دندانپزشکی منظم است. سایر عوامل خطر برای ایجاد بیماری در اطراف ایمپلنتها شامل سابقه قبلی بیماری پریودنتال، کنترل نامناسب پلاک دندانی، سیگار کشیدن و دیابت است. بنابراین نظارت مداوم بر ایمپلنتهای دندانی به عنوان بخشی از ارزیابی جامع پریودنتال، امری ضروری است. باید توجه داشت که عملکرد ایمپلنت دندانی دقیقاً مشابه دندان طبیعی خود شما است ولی از سوی دیگر دقیقاً همانند دندان طبیعی میتواند ایجاد بیماری کند. با رعایت بهداشت دهانی مناسب، ایمپلنت دندانی شما مدتها دوام مییابد.
موفقيت ايمپلنت
موفقيت دراز مدت ايمپلنت هاي دنداني بستگي به شما دارد. دندانهاي شما كه متصل به ايمپلنت مي باشد، به مانند دندانهاي طبيعي احساس مي شود و عمل مي كند. اين دندانها به مانند دندان طبيعي يا هر روكش و بريجي نياز به نگاهداري دارد. تمرين جهت بهداشت مناسب دهان بهترين روش جهت بالابردن طول عمردندانهاي طبيعي ودندانهاي متصل به ايمپلنت مي باشد.
بهداشت لثه، استخوان
لثه سالم يك لابه محافظ اطراف استخوان دندانهاي طبيعي و ايمپلنت را بوجود مي آورد. باكتريها در تمام سطوح دهان منجمله اطراف دندانهاي طبيعي، روكش و پروتزها وجود دارند.
باكتريها مواد مخربي توليد مي نمايند كه استخوان فك را از بين مي برد، لذا بايد بطور منظم دهان تميز گردد. اين عمل با مسواك زدن، نخ دندان استفاده كردن و شستشو دهان انجام مي پذيرد. اگر باكتريها برداشته نشوند تكثير مي يابند و يك لايه نرم و شيري رنگ بنام“پلاك دنداني“بوجودمی آورند.
سپس پلاك تبديل يه يك جسم سخت مي شود كه آنرا جرم گويند. جمع شدن پلاك و جرم التهاب وبيماري لثه كه محافظ استخوان فك بيمار است را فراهم آورده و در نهايت تحليل استخوان اطراف دندانها و ايمپلنت را سبب مي شود. اگر تحليل استخوان تشديد يابد دندان يا ايمپلنت از دست مي رود.
شما هيچوقت نمي توانيد كاملا باكتريهاي دهان راازبين ببريداماميتوانيدپلاك دنداني راكه باكتريها در آن زندگي مي كنند را از ميان برداريد. با اين روش تراكم باكتريها در دهان كم مي شود.
تميز نگاه داشتن دقيق و منظم روكش ها بهترين روش جهت پيشگيري ازالتهاب وتحليل استخوان ميباشد.
معاينه منظم:
معاينه منظم هر 6 ماه موجب مي شود كه دندانهاي طبيعي و متصل به ايمپلنت شما طول عمر بيشتري داشته باشد. شما ممكن است فكر كنيد دندانهاي خود را خيلي خوب تميز مي نمائيد در حاليكه دندانپزشك شما مي تواند نقاطي از دندانها را كه نتوانسته ايد تميز كنيد پيدا كند و به شما آموزش دهد تا در آن مكان پلاك و جرم جمع نشده و لذا طول عمر دندانهاي شما زياد شود. گاهي اوقات مشكلات دنداني كوچكي مشاهده خواهدشدكه شماآنرانميبينيدويااحساس نميكنيدشامل پوسيدگي كوچك دندانها،بهم خوردن وضعيت بسته شدن دندانهاو … اماماميتوانيم باحداقل تعدادجلسات وهزينه مواردراتشخيص ودرمان نمائيم. اما اگر بيمار منظم معاينه نشود مشكل كوچك تبديل به مشكل بزرگ مي شود و امكان و روشهاي درماني آن پيچيده تر مي شود.
موفقيت در نگاهداري دندانها در منزل
پس از صرف هر وعده غذا دندانهاي طبيعي و متصل به ايمپلنت بايد تميز گردند. در نهايت توصيه مي نمائيم كه پس از صرف صبحانه، نهار و قبل از خواب دندانهاي خود را تميز نمائيد. گاهي اوقات توصيه مي نمائيم كه از دهان شویه مخصوص استفاده نمائيد.
تميز كردن دندانها مانند هر مهارت ديگري نياز به آموزش و تمرين دارد.
پله هاي موفقيت در ايمپلنت
پس از صرف هر وعده غذا از يك مسواك مناسب با حركت چرخشي و كمي فشار استفاده نماييد. سطوح جلو، عقب و جونده دندانها، لثه و زبان را تميز نمائيد.
شانه هاي مسواك يك زاويه 45 درجه نسبت به سطح مورد نظر قرار مي گيرد. مسواك زدن بين سه الي پنج دقيقه طول مي كشد.
در صورت داشتن بريج متصل به دندان يا ايمپلنت: زير پايه هاي دندان يا ايمپلنت را با نخ دندان تميزنمائيد. باحركت رفت وبرگشت آرام نخ دندان رارابين دندانهاقراردهيد. سپس بافشاردادن كم نخ دندان به سطح موردنظر (نخ دندان شكلUپيدا مي كند) و با ليز خوردن روي سطح مورد نظر دندان خارج مي نمائيد.
با استفاده از مسواك بين دنداني (كه برس آن به شكل سيلندري يا مخروطي مي باشد) با حركت ورود- خروج زير بريج ها را تميز مي نمائيد.
دهان خود را با آب / آب نمك رقيق و گرم / دهان شوي توصيه شده/ غرغرهميكنيد.
اكنون با حركت دادن زبان روي دندانها از اينكه دندانها صاف مي باشند و احساس تميزي مي كنيد لذت ببريد.
نكات:
از وسايل فلزي جهت تميز كردن لاي دندانها استفاده ننمائيد. استفاده از خلال چوبي نيز مي تواند موجب تحليل لثه شود..
از خميردندانهايي كه مخصوص سفيد كردن دندان مي باشند دوري كنيد و مسواك زبر و خشن استفاده ننمائيد.
مسواك خود را با آب گرم نشوئيد و در صورت بهم خوردن راستاي موهاي مسواك؛ آنرا تعويض نمائيد
در صورت داشتن دست دندان متحرك يا دست دندان متحرك متصل به ايمپلنت:
دست دندان را خارج كرده و با مسواك و خمير دندان تمام سطوح آنرا تميز نمائيد. (در صورت استفاده از آكريل نرم در سطح داخل دست دندان، آن سطح را مسواك نزنيد و فقط با فشار آب آنرا بشوئيد).
شبها دست دندان متحرك را از دهان خارج نمائيد. آنرا مسواك زده و شستشو نمائيد و در يك ليوان تميزباآب نمك رقيق نگاهداري نمائيد. بادستدندان متحرك دردهان شب نخوابيد
بهداشت ایمپلنت های دندانی:
۱- مسواک های بین دندانی: این وسیله شبیه برس می باشد که با حرکت ساده جلو و عقب به دفعات بین دندان ها صورت می گیرد و عمل تمیز کردن را انجام می دهد.
۲- مسواک های معمولی و نخ دندان: روزی ۳-۲بار مسواک و یک مرتبه باید از نخ دندان استفاده کرد.
۳- Super floss: این نوع نخ دندان از سه قسمت ساخته شده است یک سر آن پلاستیک سخت می باشد که می توان آن را از زیر روکش و بریج ها رد کرد و قسمت بعدی ضخیم تر می باشد که می تواند زیر بریج ها را به راحتی تمیز کرد و قسمت سوم مثل نخ دندان معمولی عمل می کند و جهت استفاده در دندان های طیبعی است.
۴- Water pik یا واترجت دندانی : آب پاش های دهانی بهترین وسیله جهت نظافت نواحی ایمپلنت شده دهان می باشند. بخصوص در تمیز کردن پروتزهای هیبرید ساپورت شونده توسط ایمپلنت وسیله مناسبی می باشند.
فراخوانی( recall) بیماران
فراخوانی بیماران بایستی در فواصل ۳ماهه برای سال اول و سپس به صورت هر ۶ماه یکبار باشد. البته برخی از بیماران نیاز به مراقبت و کنترل بیشتری دارند.